Dagexcursie wolvensporen in Belgisch Limburg

Het winterhalfjaar is de ideale periode voor een dagexcursie wolvensporen! Zo’n dagexcursie duurt van 10u tot 17u.

Al wandelend met veel tussenstops geven we eerst een hoop informatie over hoe wolven leven en alles wat je moet weten over hun voedselvoorkeur, gedrag etc.

Vervolgens geven we aan de hand van prenten een uiteenzetting over het herkennen van wolvensporen en de verschillende gangen: stap, draf en galop. Uiteraard leggen we ook het onderscheid met hondensporen uit.

Als het theoretische deel verwerkt is, zijn we aangekomen op een plek waar wij jou met bijna 100% zekerheid echte wolvensporen kunnen tonen, vaak zowel drafsporen als galopsporen. Dat is vrij uniek, want bijna nergens anders in de Lage Landen kunnen lesgevers zomaar echte wolvensporen tonen zonder de kerngebieden van de wolven te betreden.

Drafspoor meten - foto: Jan Loos 

We gaan de wolven dus niet opzoeken in hun kerngebieden - dat mag ook niet want militair domein - maar vinden sporen in de gebieden die ze gebruiken om van het ene naar het andere kerngebied te lopen, ergens op het grondgebied van Oudsbergen, Houthalen-Helchteren of Hechtel-Eksel. De exacte locatie wordt soms maar een dag op voorhand bepaald, omdat we altijd de meest geschikte plek van dat moment uitkiezen voor de opleiding.

Je leert afdrukken van voor- en achtervoet herkennen en opmeten. Door een spoor in het zand of op een akker te volgen en verschillend gekleurde barbecueprikkers te plaatsen bij elke pootafdruk, leer je patronen herkennen en het onderscheid maken tussen stap, draf en galop.

Tegen de avond hebben wolven én wolvensporen geen geheimen meer voor jou!

Achtervoet wolf - foto: Jan Loos

Praktisch

Om een dagexcursie te kunnen organiseren, moeten we minimaal 3 en maximaal 7 mensen samenbrengen op dezelfde datum. Je mag gerust zelf een voorstel doen. Liefst wel een zaterdag of een zondag, tenzij je meteen een heel groepje deelnemers aanlevert, dan kan het ook op een weekdag.

Deelnameprijs

De prijs van de opleiding is 75 euro voor leden van Landschap vzw en 90 euro voor niet-leden. Aangezien een lidmaatschap maar 27 euro per jaar kost en nog tal van andere voordelen biedt, kunnen we je warm aanbevelen om tegelijk lid te worden van Landschap vzw en dan voor de opleiding meteen het goedkopere ledentarief te betalen.

Alle info over lid worden: www.landschapvzw.be/ontdek-landschap-vzw

Info & inschrijven

Indien interesse, mag je dus enkele voorkeur-data doorgeven voor de excursie wolvensporen via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos).

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg