Lezingen 'Wolven op loopafstand'

Wolf op loopafstand - foto: Lars Soerink (Vilda)  foto: Lars Soerink (Vilda)

In heel Europa is een grote wildlife-comeback aan de gang. Bevers, otters, vossen, wilde katten, lynxen, wolven, zeearenden, oehoes… alles komt terug. Grote zoogdieren en roofdieren profiteren enerzijds van de wettelijke bescherming die eindelijk haar vruchten afwerpt, en anderzijds zorgt de ontvolking van het Europese platteland ervoor dat bossen en natuurgebieden minder intensief gebruikt worden en dat marginale landbouwgronden braak komen te liggen, waardoor er vanzelf meer ruimte ontstaat voor grote zoogdieren en spectaculaire prooivogels.

In het dichtbevolkte Vlaanderen lijkt het allemaal niet zo’n vaart te lopen, maar toch zijn er ook bij ons tekenen van een voorzichtig herstel. Terwijl bever, otter, everzwijn en wilde kat al aan hun comeback werken, zijn Franse en Duitse wolven genaderd tot op respectievelijk 80 en 150 kilometer van de Belgische grens. Ondertussen zijn vlakbij de Nederlandse provincies Drenthe en Twente ook al Duitse wolven gefilmd op minder dan 15 kilometer van de Duits-Nederlandse grens. Een jonge wolf, op zoek naar een nieuw leefgebied, kan in een week tijd haast elke plek in de Lage Landen of de Ardennen bereiken.

Uiteraard zal er nog een tijd overheen gaan alvorens de eerste wolvenfamilies zich vestigen op Belgisch grondgebied, maar individuele wolven doen nu al af en toe ons land aan. Getuige daarvan de beelden die ‘Dieren in Nesten’ in augustus 2011 kon maken van de wolf van Gedinne.

Er is echter geen dier waarover zoveel fabels de ronde doen als de wolf. Om waarheid van mythe te onderscheiden, organiseert Landschap vzw regelmatig voordrachten over wolven en hun actuele verspreiding in Europa. Een wolvenlezing organiseren voor jouw vereniging? Contacteer ons op 0495-32 53 30. We vertellen je alles over de verwachte comeback van deze fascinerende dieren.

 

Contact:

Jan Loos

jan.loos@landschapvzw.be

+32(0)495-32 53 30

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg