EHBW

'Eerste Handeling Bij Wolf': foto maken!

Als je een mogelijke wolf ziet, blijf dan rustig en probeer meteen een foto te maken met jouw gsm/mobiel of fototoestel. Voor je het goed en wel beseft, is de wolf weer weg, want hij is even verrast als jijzelf en wolven hebben schrik van mensen… Jouw snelle foto-reflex kan achteraf doorslaggevend zijn om uit te maken of er kans bestaat dat je een echte wolf gezien hebt!

 

Wolf herkennen

Loop je een wolf tegen het lijf, let dan op volgende details...

  • Lichaamsbouw

                   Lange, stevige poten
               
Rechte rug – terwijl de rug van een Duitse herder naar achteren afloopt
               Dikke, behaarde en rechte staart
               Spitse oren

  • Kleur van de vacht

                  Overwegend beige tot rossig bruin
               Grijze rug met donkerder 'zadel'

               Wit rondom de mond

 

Sporen en keutels herkennen

Zodra de wolf verdwenen is, ga je naar de plek waar je de wolf gezien hebt en probeer je pootafdrukken te vinden op een stukje ondergrond dat zich daartoe leent: modder of sneeuw, bijvoorbeeld. Uiteraard kan je eender wanneer ook zomaar een mogelijk wolvenspoor tegenkomen, zonder dat er een wolf te bespeuren was.

Verknoei de afdrukken niet door er onnodig doorheen te lopen. Neem foto’s, niet alleen van de beste individuele afdrukken, maar ook van verschillende afdrukken samen en van het spoor in zijn geheel. De onderlinge plaatsing van de prenten en de globale vorm van het spoor zijn immers óók van belang. Héél belangrijk als je foto’s maakt: leg naast de prent een herkenbaar voorwerp – een meetlatje heb je vast niet mee? – om achteraf de exacte afmetingen te kunnen bepalen.

Typische kenmerken van wolvensporen:

Lijken op die van een grote hond
Meer ovaal dan de doorgaans ronde afdrukken van een hond
Lange sporen in een rechte lijn
In draf valt de prent van de achterpoot bijna perfect samen met de afdruk van de voorpoot, zo ontstaat een pootafdruk met dubbele rij nagels

 

Als je heel veel geluk hebt, vind je zelfs wolvenkeutels:

Liggen vaak op opvallende plekken, bijvoorbeeld midden op wegen of op heuveltjes
B
evatten veel kalk, botresten en haren van prooien

 

DNA verzamelen

De enige manier om met zekerheid vast te stellen dat het om een wolf gaat en niet om een hond of een wolfhybride, is door DNA te analyseren. DNA kan bijvoorbeeld gehaald worden uit haren die aan prikkeldraad of (doorn)takken zijn blijven hangen, maar ook uit keutels. Het is dus van groot belang om actief te zoeken naar dergelijke ‘DNA-samples’. Het DNA verklapt niet alleen of het om een echte wilde wolf ging, maar – in voorkomend geval – ook uit welke Europese populatie ‘jouw’ wolf afkomstig is.

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg