Spectaculaire comeback


Inmiddels is de wolf in heel Europa aan een herstel bezig. Op ons continent zijn er nu pakweg 18 000 wolven. Daarvan leven er ongeveer 10 000 in het Europees gedeelte van Rusland. Hoewel de wolf in het verleden als een gevaarlijk beest vervolgd en bijna uitgeroeid werd, is het de soort toch gelukt om in Italië (momenteel ca. 400 wolven), Portugal (ca. 300 wolven) en Spanje (ca. 2 000 wolven) te overleven. Zelfs in industrielanden als Frankrijk en Duitsland is de wolf nu teruggekeerd. Beide landen tellen momenteel zo’n 100 wolven.

Terwijl de comeback in Frankrijk op het conto van zwerflustige Italiaanse wolven mag worden geschreven, is de stille herovering van Duitsland te danken aan het einde van de Koude Oorlog en de val van het IJzeren Gordijn, met daarop volgend de hereniging van Duitsland en de uitbreiding van de Europese Unie in oostelijke richting. Zodra Duitsland weer één was, gold immers ook een strikte Europese bescherming in het oosten van Duitsland, op het grondgebied van de voormalige DDR. Werden wolven die vanuit Polen de Oost-Duitse grens overstaken ten tijde van de DDR nog afgeschoten, dan was dat na de Duitse éénmaking helemaal anders en werd het oosten van Duitsland plots het beloofde land voor Poolse zwervers. Wat later volgde dan de Europese bescherming in Polen zelf en in andere voormalige Oostbloklanden. In Polen leven vandaag zeker 900 wolven en in Slowakije zo’n 400.

Daarnaast hebben ook de Baltische staten hun eigen populatie.

Roemenië heeft momenteel de hoogste wolvendichtheid van heel de Europese Unie. Verder zijn ook kleinere aantallen wolven aanwezig in Slovenië, Tsjechië, Kosovo en Kroatië. Europa bezorgde niet alleen de wolven in west én oost een beschermd statuut, sinds de toetreding van een hele reeks Oost-Europese landen tot de Unie kunnen wolven ook een stukje vlotter migreren van oost naar west en omgekeerd. Het IJzeren Gordijn mag dan misschien niet helemaal ‘wolf-proof’ geweest zijn, een wolf met zwerfambities verkiest beslist een oversteek zonder prikkeldraadrasters en mijnenvelden!


Pubers slaan hun vleugels uit

In Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk, Spanje en Zweden nemen wolven tegenwoordig in aantal toe. De bestaande kerngebieden groeien jaarlijks verder uit en vanuit deze kerngebieden verspreiden jongvolwassen wolven zich alle kanten op. Vaak over korte afstand, maar geregeld ook over zeer lange afstanden.

Zo is een geval bekend van een jonge Duitse wolf die vanuit het oosten van Duitsland 1 500 km aflegde en in Wit-Rusland eindigde, en van een Italiaanse wolvin die naar Noordoost-Spanje emigreerde. Een Noorse wolf liep dan weer vanuit de omgeving van Oslo naar Karlskrona in het uiterste zuidoosten van Zweden, een reis van 700 km in vogelvlucht. DNA-onderzoek leverde ook bewijzen op van een trektocht van een Poolse wolf naar het Oostenrijkse Tirol, en van Frans-Italiaanse wolven die in 2011 doodleuk vanuit de Alpen tot aan de zuidgrens van Luxemburg en zelfs tot in de Duitse deelstaat Hessen liepen. Eind 2012 liepen twee verschillende Duitse wolven helemaal tot in het noorden van Denemarken. Minstens één van de twee kwam uit de Oost-Duitse regio Lausitz; in zijn vruchteloze zoektocht naar een geschikt lief legde hij minimaal 850 km af.

Bij al die zwerftochten steken ze moeiteloos grote rivieren en drukke verkeerswegen over. De Duitse recordhouder die naar Wit-Rusland trok, maakte na Polen zelfs een ommetje via Litouwen en stak meermaals één van de best bewaakte buitengrenzen van de Europese Unie over; hoge hekwerken over bepaalde trajecten en constante bewaking verhinderden de wolf niet om 6 keer Wit-Rusland in en uit te komen!

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg