Wolvensporen

Waar je ook bent in Europa, het blijft lastig om grote roofdieren in het wild tegen te komen. Of het nu gaat om beren, wolven of lynxen, al deze soorten hebben vaak een groot leefgebied waarin maar weinig individuen leven. Maar waar de dieren zelf niet te zien zijn, zijn hun sporen vaak wél te vinden.


Pootafdrukken

Een pootafdruk van een wolf lijkt op die van de hond en is 8 tot 10 cm lang. De afdruk van een wolf is wat meer ovaal dan die van een hond (die is rond), en de achtertenen zitten wat meer naar achter; er is dus meer ruimte tussen achtertenen en voortenen. Alleen als het dier in draf loopt, zijn de sporen met zekerheid te onderscheiden van die van een hond. Een wolf zet zijn achterpoot dan precies in de afdruk van de voorpoot. Omdat er een klein verschil in grootte is, lijkt het alsof de pootafdruk twee rijen nagels heeft. Bovendien staan pootafdrukken van een wolf in een mooie rechte lijn, iets wat bij honden meestal niet het geval is.


Uitwerpselen

Keutels van wolven bevatten erg veel kalk, botresten en haren van hun prooidieren. Ze hebben een kleine draai aan het uiteinde en zijn vaak te vinden op centrale plekken binnen het leefgebied. Omdat wolven hun keutels gebruiken om hun territorium te markeren, laten ze die vaak achter op kruispunten, op kleine heuveltjes en op andere opvallende plekken.

 

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg