Tips voor wolvenspotters

De kans dat je de wolf in zijn leefgebied écht te zien krijgt, is heel erg klein. Wolven zijn al niet dik gezaaid, en als het enigszins kan, mijden ze mensen. Wolven merken mensen doorgaans ook veel eerder op dan wij hen; hun natuurlijke reactie is dan om zich niet te laten zien. Komt het toch tot een echte ontmoeting, bijvoorbeeld als de wind verkeerd staat, dan reageren wolven met grote voorzichtigheid en zijn ze zelden of nooit agressief.

Mocht je zelf ooit onverwacht oog in oog staan met een wolf, besef dan eerst en vooral dat je een ongelooflijke gelukzak bent. Tegelijk: blijf rustig! Blijf staan, hou voldoende afstand, of loop langzaam van het dier weg. Je kan het beest ook rustig toespreken, vooral als hij jou nog niet had opgemerkt, om een schrikreactie te voorkomen. Probeer, voordat het dier waarschijnlijk snel weer verdwijnt, zo goed mogelijk zijn uiterlijk in je op te nemen. En, oh ja, maak als het kan een foto, zodat achteraf kan nagegaan worden of het daadwerkelijk om een heuse Europese wolf ging. Ervaringen wijzen uit dat de kans veel groter is om een wolf vanuit een auto te zien als die een weg of een akker oversteekt, dan al wandelend of fietsend door het bos.

Toegegeven, de kans dat je effectief een wolf in de kijker krijgt, is voorlopig nog belachelijk klein. Maar wat vandaag nog ongewoon is, is dat morgen misschien niet meer. Want de vraag is al lang niet meer óf de wolven eraan komen, alleen nog wannéér ze eraan komen. Wees voorbereid!

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg