Uiterlijk

'Het is verdraaid moeilijk om een wolf te onderscheiden van een wolfhybride. Soms kan alleen een DNA-analyse 100% uitsluitsel geven over de ware identiteit...

De wolf heeft een grijze vacht, met een rossig bruine kleur op rug, kop en oren. De verschillen tussen individuele wolven en ondersoorten zijn echter groot en ze komen in allerlei kleurvariëteiten voor, van geheel wit via roodbruin tot geheel zwart. Een Europese wilde wolf heeft een witte plek rondom de mond en neus, lichte wangvlekken, lichte vlekken aan beide zijden van de hals, witte strepen in het binnenoor en een donker zadelvormig patroon op de rug. Wolven hebben een kop-romplengte van 80 tot 160 cm met daarbij nog een staart van 30 tot 50 cm. De schouderhoogte is 65 tot 80 cm.

Vrouwtjes zijn zo’n tien procent kleiner dan mannetjes. Mannetjes wegen 20 tot 80 kg, vrouwtjes worden gemiddeld 18 tot 50 kg zwaar. Over het algemeen geldt: hoe noordelijker, hoe zwaarder. Zo wegen mannelijke Zweedse wolven geregeld 70 kg, terwijl de gemiddelde Spaanse reu maar 35 kg haalt.

Een wolf heeft een krachtige hals, sterke borstkast en slanke buik, en staat hoog op zijn krachtige poten. Die brede poten zijn onder meer zéér geschikt om over sneeuw te rennen, jagend achter grote hoefdieren.

Het gehoor, de reukzin en het gezichtsvermogen zijn goed ontwikkeld. Een wolf kan tegen de wind in andere dieren ontdekken die zich op een afstand van 300 meter bevinden. Met zijn gele ogen kan hij ook uitstekend zien in het donker. De wolf heeft een gezichtshoek van 250° (tegenover 180° bij mensen) en hij kan tonen horen tot 40 kHz, te hoog voor mensenoren.

Wolven zijn dag- en schemerdieren, maar door felle bejaging zijn ze er in veel gebieden een nachtelijke levenswijze op na gaan houden. De wolf is een goede loper en een prima zwemmer. Hij kan zich snel verplaatsen, met een topsnelheid van 45 tot 50 km/u. In de wilde natuur wordt een wolf tot tien jaar oud. In gevangenschap kan dat oplopen tot 16 à 20 jaar.


'De Iberische wolf, die in Spanje en Portugal leeft, is opvallend kleiner dan een noordelijke wolf. Ook de vacht is anders.'

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg